Naarmate mensen ouder worden, neemt de kans toe dat zij te maken krijgen met lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan een afnemende mobiliteit, wanneer zij een rondje wandelen of boodschappen gaan doen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende zalfjes en pillen verkrijgbaar, waarmee je gewrichten en spieren soepel kunt houden. Mocht het op den duur helemaal niet meer gaan, dan kun je voor de aanschaf van medische hulpmiddelen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een rollator of een traplift! Een traplift maakt het mogelijk om veilig van beneden naar boven te komen. Ieder jaar vallen tientallen senioren van de trap, als zij omhoog proberen te lopen. Ook bij het naar beneden gaan loop je het risico een voet net verkeerd neer te zetten. Als gevolg hiervan glijden senioren naar beneden, met alle gevolgen van dien! Reden genoeg om hier tijdig op in te spelen, met de aanschaf van een traplift. Hoe zit het echter met een vergoeding vanuit je basisverzekering? Maakt dit de aankoop van een traplift goedkoper? In dit artikel lees je hier meer over.

Zorgverzekeraar vergoedt doorgaans geen trapliften
In de meeste gevallen worden blijvende medische hulpmiddelen voor mensen met een chronische aandoening niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat de zorgverzekeraar geen vergoeding uit zal keren voor de aanschaf van een traplift. Datzelfde geldt voor de aanschaf van andere medische hulpmiddelen die je mobiliteit kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een rollator of krukken. Voorheen werden deze hulpmiddelen nog wel vergoed, maar tegenwoordig helaas niet meer. Soms wordt er vanuit een aanvullende verzekering een vergoeding aangeboden voor soortgelijke hulpmiddelen.

Tip: vergelijk aan het eind van ieder jaar de verschillende aanvullende verzekeringen bij verzekeraars met elkaar. Deze aanvullende verzekeringen moeten net als de basisverzekering voorafgaand aan een nieuw jaar worden afgesloten. Het kan je veel geld besparen!

Vergoeding voor een traplift via de gemeente
In tegenstelling tot de zorgverzekeraar zal een gemeente in sommige gevallen wel eenvergoeding uitkering voor de aanschaf van een traplift. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor deinvestering in een pad voor je rolstoel naar de ingang van je woning. Het verschilt pergemeente hoe hoog deze vergoeding is en wie hier aanspraak op kunnen maken. Devergoedingen voor dergelijke hulpmiddelen zijn vastgelegd in de Wmo. Officieel heet dit deWmo 2015, waarover je op internet veel meer informatie kunt vinden. Het is raadzaam om contact op te nemen met het gemeenteloket van de gemeente waarin je woont, waar je ze van meer informatie kunnen voorzien. Wanneer de gemeente een vergoeding uitkeert voor de investering in een traplift, hoeft dit helemaal niet zo duur te zijn. Met een traplift profiteer je van veel meer comfort in huis! Daarbij wordt het aanzienlijk veiliger om omhoog en naar beneden te komen.

Een tweedehands traplift aanschaffen voor in huis
Naast de vergoedingen die door verzekeraars en gemeenten worden aangeboden voor medische hulpmiddelen kun je deze producten ook zelf kopen. In dit geval kan het de moeite waard zijn om een tweedehands traplift te overwegen. Met een tweedehands traplift profiteer je van het feit, dat de aanschafwaarde veel lager is dan bij een nieuw model. De kwaliteit
hiervan hoeft echter niet veel slechter te zijn. Een traplift gaat vele jaren mee, waardoor je ook van een tweedehands traplift veel plezier zal hebben! Otolift trapliften zijn een voorbeeld van trapliften die ook tweedehands worden aangeboden. Wanneer koop jij een traplift voor in huis?

Over de auteur

Gerelateerde berichten